castella
Angles
Col.lectiu Sant Pons 1561
Plana web del Col.lectiu Sant Ponç 1561 pagesos des Firó de Sóller. Tota la informació dels diferents col.lectius que conformen l´associació i que fan possible unes Festes des Firó de Sóller, que es celebren cada any la segona setmana de maig, vives i dinàmiques, dignes del que representen.Els Pagesos representen als Sollerics que s´enfrontaren als pirates Turcs en la seva majoria, "Moros" que intentaren envair la Vila per saquejar-la i fer-se amb hostatjes per a poder exigir rescat o per a fer-los servir com a esclaus. El Firó és per a noltros l´orgull de ser solleric.
Arenga del Capità Angelats A LA PARTIDA
Arenga al Carrer de SA LLUNA
Discurs Final LA VICTÒRIA
"Firó amb beguda, batalla perduda!"
Aquesta plana web queda com arxiu del que s´ha publicat fins l´any 2018 a partir d´ara per a mantenir-se informat recomanam seguir la informació inmediata mitjançant les nostres xarxes socials,facebook, instagra i twitter, clicau les icones i donau a m´agrada (Like) i vos tindrem al dia de les principals notícies.
Comunitat Firo al Facebook instagram gmai twitter nou

Programa d´actes Fira i Firó 2018

programa

aspetitJa la tenim aquí, l´assemblea general ordinària 2018

Si vols saber-ho tot del nostre Firó, sols has de venir i a més pots sortir amb un regal ben profitós, llegeix la convocatòria i veuràs. Clica la imatge per augmentat.
  • Sorteig entre els/les socis/es assistents d’un calçons, una camisa, una faixa, un mocador, unes calces i un guardapits de pagés.

  Refrigeri final.

PREGONERA FIRES I FESTES 2018
La pianista Suzanne Bradbury serà l’encarregada de pronunciar el pregó de la Fira de 2018, segons ha acordat avui la Junta de Govern de l’Ajuntament de Sóller, agafant així el testimoni de l’esportista Tòfol Castanyer que l’any passat va convidar tots els presents a córrer en un discurs on la música també hi va ser present. (Sa Veu)
suzzane

A partir del dissabte 13 d´abril del 2018 des de les 9h fins a les 13.30h a plaça i tots els altres dissabtes fins al Firó, podràs adquirir la camiseta FIRÓ 2018 i si a més ets soci del col.lectiu rebràs de franc el regal un claver exclusiu pels socis junt amb el calendari fironer, editat pels pagesos i les pageses.

La camiseta 2018 es,

firo18
Camiseta 2018
El Regal,pendent

Banderes balconeres:10€ ses petites i 25 € ses grosses.

englang

ELS ELEGITS PELS PROPERS 4 ANYS SÓN:

Guiem Coll CAPITÀ ANGELATS

Resta personatges


Joan Far Sargent Soler
Joan Marguès Virrei de Rocafull
Tolo Coll Capità de Bunyola
Marc Martínez Capità d´Alaró
Pep Toni Martínez Capità de Santa Maria
 
pers
Clicau la imagte per ampliar.
Font: Sa Veu
LES VALENTES DONES 2018
vd18
Clicau la imatge per ampliar.
Font: Sa Veu

elecELECCIONS A PERSONATGES HISTÒRICS

Document de sol.licitud per a personatge...aquí

Eleccions a personatges històrics del Col.lectiu Sant Ponç 1561, quí teniu dates clau i condicions per a presentarse a personatge. Clicau sobra la imatge i podreu llegir còmodament condicions i dates a tenir en compte.

Ànims, ara és el moment de poder representar als nostres herois.


Ja tenim disponible el pregó de la Fira i Firó 2017 den Tòfol Castanyer, bravo campió!
el podeu llegir clicant a la imatge

tofol

A partir del dissabte 15 d´abril del 2017 des de les 9h fins a les 13.30h a plaça i tots els altres dissabtes fins al Firó, podràs adquirir la camiseta FIRÓ 2017 i si a més ets soci del col.lectiu rebràs de franc el regal un claver exclusiu pels socis junt amb el calendari fironer, editat pels pagesos i les pageses.

La camiseta 2017 es,

17
Camiseta 2017
El Regal, Claver

Banderes balconeres:10€ ses petites i 25 € ses grosses.

englang

eleccionsELECCIONS JUNTA DIRECTIVA.

Les dates a tenir en compte així com les condicions per a poder formar la junta ho teniu en aquesta convocatòrica adjunta, clicau sobre la imatge.
assemblea 2017
Ja la tenim aquí, l´assemblea general ordinària.


Si vols saber-ho tot del nostre Firó, sols has de venir i a més pots sortir amb un regal ben profitós, llegeix la convocatòria i veuràs. Clica la imatge per augmentat.
  • Sorteig entre els/les socis/es assistents d’un calçons, una camisa, una faixa, un mocador, unes calces i un guardapits de pagés.


tPregoner de la Fira i Firó 2017

El nostre esporttista solleric més important de la història, especialitzat en les curses de muntanya,ha estat l´elegit per a ser el pregoner de les festes de la Fira i Firó 2017. No podien triar millor, a part de ser a nivell nacional i internacional un esportista de l´elit, és un fironer de rel. Sempre participa i ha participat en tot el que significa la Fira i el Firó de Sóller. Serà molt interessant escoltar les seves paraules. Enhorabona Tófol.

Si encara no el coneixeu podeu informar-vos de la seva trajectoria mitjan la seva plana web...aquí
El seu twitter... @tofolcastanyer
La seva facebook web...aquí


vdLes guanyadores i per tant les que representaran a les Valentes Dones 2017 són na Catalina Arbona i na Llucia Bibiloni, enhorabona Valentes!

Els col.lectius votaren i decidiren que les que representarien a les germanes Casesnoves serien la parella sollerica formada per na Catalina i na Llucia. L´alegria i la festa va seguir després de coneixer-se els resultats de les votacions. música dels Estol de Tramuntana i dels Xeremiers de Sóller ho celebraren amb bon ritme.

vd Eleccions a Valentes Dones 2017

ja ha arribat el temps de triar a la parella de valentes dones que representaran a les germanes Casesnoves. Divendres 3 de Febrer de 19h a 21.30h al teatre Victòria de Sóller es duran a terme les eleccions on els socis dels tres col.lectius del Firó, podran votar per a la parella de candidates que estimin convenient. Enguany es presenten les parelles formades per :
Maria de Lluc Far i Elena Blesa
Catalina Arbona i Llucia Bibiloni
Al mateix temps al pati del teatre es farà un fogueró i festa, amb música de l´agrupació Estol de Tramuntana i dels Xeremiers de Sóller, no t´ho perdis i participa.

A partir del dissabte 14 d´abril del 2016 des de les 21.30h fins a les 13.30h a plaça i tots els altres dissabtes fins al Firó, podràs adquirir la camiseta FIRÓ 2016 i si a més ets soci del col.lectiu rebràs de franc el regal un mocador exclusiu pels socis junt amb el calendari fironer, editat pels pagesos i les pageses.

El dibuix de la camiseta 2016 es,

CAMI 16
moca16
Dibuix de la camiseta
El Regal, mocador de pagès

Banderes balconeres:10€ ses petites i 25 € ses grosses.

englang

AVÍS DE L´AJUNTAMENT DE SÓLLER, MOLT IMPORTANT PEL PÚBLIC.

FESTES

D'acord amb les mesures de seguretat i amb l'objectiu de prevenir qualsevol incident en el simulacre de la batalla final del Firó, la gent que vulgui assistir de públic a la batalla de la Plaça haurà de tenir una polsera.

L'Ajuntament distribuirà un total de 4000 polseres de públic, per donar cabuda al mateix número persones que en els darrers anys han presenciat aquesta part del Firó. Hi ha lloc per tothom.
Aquestes polseres seran gratuïtes i es distribuiran a partir de la setmana que ve. Donarem prioritat a la gent de Sóller i posarem totes les facilitats perquè les pugueu recollir.
Una part de les polseres de públic quedaran reservades per al mateix dia de la batalla, per totes aquelles persones que no hagin pogut recollir-la abans.
Els propers dies informarem dels punts de recollida i dels horaris.
Som conscients de la dificultat d'implementar aquestes mesures de seguretat, però demanam la vostra col·laboració perquè entre tots aconseguim un Firó més segur sense perdre la seva essència.


MOLT IMPORTANT PELS PARES DE MENORS PARTICIPANTS AL FIRÓ
Si el vostre fill menor d´edat vol participar al Firó heu d´estar atents, és necessari una autorització signada, aquí teniu la informació, clicau a la imatge de sota.
autoritzacio

piquita Pregonera de la Fira i Firó 2016 Na Francisca Riera Alcina, "Piquita", molt coneguda al ambients culturals de la Vall de Sóller, ha estat la persona elegida per la junta local de govern de l'Ajuntament de Sóller. Ha estat una elecció molt ben rebuda dins els ambients fironers i culturals. Enhorabona Piquita, segur que serà un pregó molt interessant.

 

Fotografia : Corriola teatre

vd16

Les Valentes Dones 2016, els socis dels col.lectius del Firó elegiren d´entre les cuatre parelles que es presentaren a les eleccions a la parella formada per Xisca Morey i Naomi Arbona, enhorabona, un Visca les Valentes Dones!! ben fort.

Ens han fet arribar l´enllaç del video de presentació de les candidates a Valentes Dones, Xisca Fernandez / Virginia Forteza:

vd16

Quatre parelles candidates per a ser les Valentes Dones del Firó 2016, Nena Vicens i Carla Arbona, Francisca Fernández i Virgína Forteza, Xisca Morey i Naomi Arbona i Alícia Llabrés i Marta Seguí.
Les eleccions es celebraran dia 23 de Gener al centre cultural Victòria de Sóller a partir de les 19 h, els socis dels col.lectius elegirar per a la Fira i Firó 2016 a la parella que representarà fins a les futures festes 2017 a les Germanes Casesnoves (Valentes Dones).
foto: saveu.cat

DOMICNO SIGUIS PARDAL, FES-TE SOCI, surt més barat i tens privilegis i regals assegurats.

Aquí teniu el document per fer-se soci del nostre col.lectiu, una vegada el tingueu cumplimentat l´entregau a qualsevol membre de la junta directiva o també els 4 dissabtes abans de Sa Fira i Firó de cada any, els col.lectius muntam una paradeta a la plaça Constitució de Sóller de 10 h. a 13.30 h on podràs entregar el document.

toniAntoni Quetglas pregoner de les Fires i Festes 2015 podeu llegir el seu pregó ...aquí
L'historiador i arxivista municipal Antoni Quetglas serà la persona encarregada de llegir el pregó amb el que Sóller inaugurarà les fires i festes de maig. Quetglas acumula un important currículum en la recerca històrica de Sóller.

Quetglas és llicenciat en Història i dcotor en Història per la Universitat de les Illes Balears. Un dels darrers treballs que ha realitzat en la investigació històrica de Sóller va ser la confecció del llibre "La producció de teixits a Sóller. De la manufactura a la indústria mecànica (s. XIV-XX)" que va elaborar conjuntament amb l'historiador Plàcid Pérez. (texta i fotos saveu.cat)
prog
PROGRAMA DE FIRES I FESTES

Un programa molt complet i amb molts d´actes, com és costum esser amb dates tan importants. A gaudir-ne tots. enllaç o clica sobre l´imatge.
autoritzacio

MOLT IMPORTANT.
AUTORITZACIÓ PELS MENORS D´EDAT
.

D’acord amb les normes del Firó 2015 aprovades per la Junta de seguretat, qualsevol menor de 14 anys està obligat a participar en el Firó acompanyat del pare, mare o tutor legal.  Si te més de 14 anys podrà anar tot sol sempre i quant el pare, mare o tutor legal ho autoritzi i es faci responsable de les accions del menor.

L´heu de baixar i firmar per que els menors pugin participar al Firó.

assemblea

Convocatoria a ASSEMBLEA GENERAL ORDINARIA DELS SOCIS del col.lectiu.

Assemblea General del Col.lectiu. 
Divendres 10 d´Abril 2015 a les 20.30 h 
Es tractaran temes molt importants pel futur del Firó i del col.lectiu, SOCI, NO HI FALTIS, hem de menester la teva opinió. Veure la convocatòria...aquí

Enguany es presenten reptes burocràtic de gran importància, el pla de seguretat, i d´organització en general que requereixen de la teva atenció. No te quedis sense enterar-te del que afecta a la teva festa.

T´hi esperam, volem coneixer la teva opinió, s´han de prenda decisións importants.


camiseta15

La camiseta del Firó 2015 es la de la imatge de l´esquerra. El regal, una faixa de pagès. imatge de la dreta faixa

A partir del dissabte 11 d´abril del 2015 des de les 10h fins a les 13h a plaça i tots els altres dissabtes fins al Firó, podràs adquirir la camiseta FIRÓ 2015 i si a més ets soci del col.lectiu rebràs de franc el regal una faixa exclusiva pels socis junt amb el calendari fironer, editat pels pagesos i les pageses.

bases bases2

vdVALENTES DONES 2015

N´Aida Pons i n´Aina Nigorra (d´esquerra a dreta a la fotografia) s ón les afortunades solleriques que representaran a les Valentes Dones des Firó de Sóller 2015. Aquest any no ha estat necesari realitzar eleccions per a elegir a la parella, sols hi ha hagut una candidatura. La parella ja es va presentar l´any anteior però a les eleccions que es feren no aconseguiren la majoria dels vots.
La alegria és molt gran i confien en que serà el millor Firó que s´hagi vist, al manco per elles segur que ho serà. Enhorabona. Els Col.lectius des Firó realitzaran una festa per celebrar l´elecció de la parella, día 7 de febrer al C.P.Victòria de 19h a 23h música i torrada de sobrassades i botifarrons. (foto:Ultima Hora)

Ja tenim el magnífic pregó que la periodista sollerica María del Mar Puigserver ens va oferir al poble de Sóller a la investidura de les Valentes Dones 2014 en motiu de les festes de la Fira i Firó 2014. Clicau la imatge i podreu gaudir de la seva lectura.
MARIA DEL MAR
GUIA PER UN BON FIRÓ
de recomanada lectura
guia firo 1
guia firo
PROGRAMA DE FESTES 2014
programa2014


MOLT IMPORTAT PELS PARTICIPANTS AL FIRÓ:

polseres
Aquí teniu les polseres fironeres
. Recordau, les heu de dur per accedir al bus i per tenir dret al berenar I EVIDENTMENT també heu d´anar vestits de Pages, Pagesa o Moro.
A partir d'aquest dissabte12/4/14 tendrem sa paradeta de venda de ses CAMISSETES FIRONERES, es REGAL pels socis i sa POLSERA de participant.

Qui NO sigui soci i vol participar, s'ha d'INSCRIURE a s'Ajuntament i recollir sa polsera

Importants controls d´alcoholèmia
el dia del Firó. Totes les entrades i sortides de Sóller seran controlades per la Guradia civil i per la policia local.
Podeu llegir la notícia en aquest enllaç de Sa Veu...aquí


Aquest es el dibuix guanyador per a la camiseta del Firó 2014 i el regal del col.lectiu un pin de plata exclusiu pels socis junt amb el calendari fironer.

camiseta14
pin
Dibuix de la camiseta
Regal; Pin de plataRESULTATS ELECTORALS 2014
Adjunt teniu els resultats electorals de les eleccions a personatge històric del col.lectiu Santo Ponç 1561 Pagesos des Firó de Sóller que es va fer al centre cultural Victòria de Sóller dia 15/02/2014
eleccion
guanyador

vd14
Valentes Dones 2014: Mar Bauza i Cristina Rios

 
Concurs de cartells Fires i Festes 2014 (bases)
bases 1 bases 2
VALENTES DONES 2014 eleccions
 Cristina Ríos i Maria del Mar Bauzá i la integrada per Aina Nigorra i Aida Pons aquestes son les dues parelles que es presenten a Valentes Dones 2014, recordau que enguany les eleccions son dia 15/02/14 al centre cultural Victòria de 19.3 a 22 h, i coincideixen amb les de la resta de personatges històrics des Firó de Sóller.

 

elecions
ELECCIONS PERSONATGES HISTÒRICS DEL FIRÓ.
15 de Febrer 2014
Estam en any electoral, han passat quatre anys d´ençà de les darreres eleccions dels personatges històrics dels moros i pagesos, per això enguany hem de tornar a elegir qui volem que representin amb dignitat i la prestància que es mereixen els nostres estimats personatges. Es fa coincidir amb les votacions per a Valentes Dones que es fan cada any. Les bases i dates concretes de les eleccions les teniu aquí

Condicions i calendari, ...aquí
Document de sol.licitud per a personatge...aquí

Els candidats a personatges Històrics del col.lectiu Sant Ponç 1561 Pagesos des Firó són:

Per a Capità Angelats; Personatge Històric
Bernat Reynés Trias
Rafel Torrens Horrach
Toni J. Bernat Sastre
Tomeu Bernat Sastre
Joan Far López 
Antoni Luque Jordan 
Pep Toni Martínez Marqués 
Javier Martínez Núñez 
Joan Oliver Ramón 

En referència a les 16 places per a bandoler sols s´han presentat 15 persones el que vol dir que no farà falta realitzar eleccions per a representar als bandolers.


 


La Junta Directiva del Col.lectiu elegida el maig del 2013 per un periòde de 4 anys es la que segueix.


Càrrec Sòci
President Rafel Pujol Bauçà
Vicepresident Pep Cánovas Marroig
Secretari Marc Pérez Ribas Guerrero
Tresorer Joan Oliver Ramón
Vocal 1 José Miguel García Estarellas
Vocal 2 Antonio Motoso Machado
Vocal 3 Bartomeu Marroig Pujol
Vocal 4 Francesc López Calvo
Vocal 5 Francesc X. Forteza Coll

marga
Si voleu llegir el magnífic pregó de na MARGALIDA SOCIAS aquí el teniu...llegir
PROGRAMA DE FIRES I FESTES 2013 clicau sobre la imatge.

prog 2013


CONVOCATORIA DE LA JUNTA GENERAL ORDINARIA...19/04/2013 a la capella de les Escolàpies a les 20.30h. convocatòria...aquí
ELECCIONS DE LA JUNTA DIRECTIVA DEL COL.LECTIU...06/05/2013 al C.P. Victòcia a les 22 h. teniu les normes i bases...aquí

camiseta 13Camiseta 2013

El dibuix de´n Salvador Martínez que va ser anunciat inicialment com a guanyador i que podeu veure " aquí " per a ser la camiseta dels col.lectius ha estat impugnat per a no acomplir les normes del concurs, El dibuix guanyador es aquest que ara vos presentam, de n´Àngela Santos i que havia quedat en segon lloc a les deliberacions dels tres col.lectius del Firó. Des d´el col.lectiu de pagesos es demana disculpes a tots els que s´hagin sentit molests per a la situació.

vd13Presentació Valentes Dones 2013 i Cartells i dibuix del col.lectius.

Dissabte dia 23 deMmarç a la sala magna de l´Ajuntament de Sóller, es presentaren oficialment les Valentes Dones 2013 tant majors com infantils, així com el portador de la Barra de ca´n Tamany (es barrut) així com el cartell de la Fira i Firó. També els col.lectius presentaren en el mateix acta el dibuix que lluirà la camiseta que cada any es posa a la venda durant els mesos d´Abril i Maig per a sufragar les despeses que els col.lectius tenen cada any per a organitzar el Firó.
Les Valentes Dones infantils seran representades per Laura Weingart i Alba Hauf. Les Valentes Dones majors seràn representades per Antònia Frau i Maria Antònia Oliver i el "Barrut" representat per Toni Josep Sosa. Podeu veure les fotos...aquí
margaMarga Socias, Pregonera 2013

Enguany el pregó de les Fires i Festes 2013 serà a càrrec de na Marga Socías, la comissió de cultura de l´Ajuntament la va designar com a pregonera oficial de la Fira i Firó de Sóller. Actualment retirada, va regentar una molt coneguda perruqueria a la Vall. Activa participant del món cultural solleric està molt contenta i il.lusionada amb l´encarrec que l´hi han fet .

Fotografia: saveu.cat

Bases Concurs de Cartells Fires i festes 2013

podeu consultar les bases dates i premis ....aquí

VdValentes Dones 2013.

Les elegides pels col.lestius per a representar a las Valentes Dones de sa Fira i Firó 2013 son n´Antònia Frau i na Maria Antònia Oliver. Sobre les 22.20 hores es va saber el veredicte de les urnes, un fort aplaudiment va sorgir espontàneament del públic que pacientment esperava el resultat. Enhorabona parella, segur que ho gaudireu i ens ho fareu gaudir a noltros. Visca sa Fira i es Firó de Sóller!
Fotografia den PereJoan esfiro.cat

TassaObsequi 2013
Enguany els socis del Col.lectiu Sant Ponç tendràn com a obsequi de la Fira i Firó 2013 un rústica i pagesa tassa amb el logotip del col.lectiu. A partir d´ara el teu berenar el podràs gaudir amb els colors i logo del que representa la teva passió. El Firó s´atraca.

vd13Candidates a Valentes Dones 2013
Dia 29 de gener es presentaren les dues parelles candidates a representar a les Valentes Dones de sa Fira i es Firó 2013, d'una banda Antònia Frau i Maria Antònia Oliver; i de l'altra, Catalina Jaume i Marta Bauçà. Les votacions es celebraràn dia 9 de febrer al Teatre Victoria a partir de les 19h fins a les 22h. Seràn elegides pels socis dels tres col.lectius del Firó: Col.lectiu de pageses, Col.lectiu de pagesos i Col.lectiu de moros. (Foto: Sa Veu)

matances Matances des Firó 2013.
Dia 19 de gener, els tres col.lectius des Firó s´han reunid de ben prest per a fer feina en les matances d´un porc de 190 klg. Després de tot un dematí de feina les sobrassades, botifarrons i altres viandes están preparats per a ser consumits pels votants de les Valentes Dones 2013 , votacions que es faran el dia 9 de febrer 2013 de 19h a 22h. al teatre Victòria (carrer Victòria 11 de maig, Sóller).
Aquí podeu veure les fotos al grup de facebood del col.lectiu... aquí


PROGRAMA DE FESTES FIRA I FIRÓ 2012
programa 2012

calendariCalendari Fironer. Regal 2012

El regal pels socis del Col.lectiu Sant Ponç 1561, pagesos des Firó de Sóller es un Calendari Fironer, que va del Maig 2012 a l´Abril 2013, cada mes amb una magnífica fotografia dels darrers firons fetes pels grans fotògrafsAntònia Ribot, Pere Joan i Genaro Sosa.
Els fanàtics del firó ara podrem canviar el calendari quant realment creim que acaba i comença l´any. El mes del Firó marca el principi de l´any. Cada any està previst editarna un de nou així que ja ho sabeu no vos deixeu el primer de molts calendaris.

Toni FrauPregoner 2012.
Enguany ha estat nombrat per la comisió de cultura de l´Ajuntament de Sóller com a pregoner de festes 2012 Don Toni Frau Oliver, conegut empresari solleric molt vinculat a les festes de sa Fira i Firó, Capità Angelats dels anys 90, membre molts d´anys dels trabuquers del Firó i col.laborador destacat de les festes fironeres. Enhorabona Toni.
Podeu llegir el seu pregó...aquí

Foto: Saveu.cat

activitatsExcursió del Firó / Xerrades de prevenció
El Firó es aprop i els col.lectius del Firó i l´Ajuntament de Sóller ja preparen les festes per això està programada una excursió pels llocs històrics on passaren els fets del Firó, serà día 29 d´Abril. A més de unes xerrades per als pares sobre prevenció Teniu tota la informació necessaria al fulletó que s´ha editat...aquí.
petartsConsells manipulació petards
La correcta manipulació dels petards s´ha de tenir molt en compte si volem evitar problemes greus, aquí teniu uns quants consells. Clicau aquí

camiseta 2012

CAMISETA 2012
a les 12 hores a la Sala Magna de l´Ajuntament de Sóller avui disabte 17 d´abril del 2012 davant un nombrós públic s´han presentat les Valentes Dones 2012 (grans e infantils) i s’han entregat els premis als guanyadors dels dibuixos del programa, cartell i camiseta dels col.lectius de lla Fira i Firó d´enguany. A la foto podeu veure el dibuix guanyador que s´utilitzarà per a les camisetes que els col.lectius del Firó posen a la venda cada any i que serveix per a sufragar les nombroses despeses que la preparació i desenvolupament de la festa els porta.
Podeu veure les fotos de la presentació que esfiro.cat ha penjat al seu facebook, aquí

Foto esfiro.cat

aubatereanAUBA AMENGUAL I TEREAN SEBASTIAN. Les Valentes Dones del Firo 2012 varen ser nicoproclamades ahir vespre 10 de febrer al fil de les 22h.al pati exterior del teatre Victori, davant unes 150 persones que esperaven coneixer quina era la parella elegida pels socis del col.lestius del Fir'o, des d' aqu'i les volem donar l' enhorabona i encoratjar a les altres parelles candidates perque es tornin a presentar l' any vinent. Ben aviat la noticia es va propagar per la xarxa d' internet, al facebook i a planes especialitzades com la recent estrenada esfiro.cat en donaren informaci'o inmediata, al facebook i fins i tot al twitter es feren reso. Ara nines teniu feina per a preparar la indumentaria que lluireu als actes de sa Fira i Firo que s' apropa mes aviat que no ens pensam. Al mateix acta de presentaci'o la parella guanyadora va anunciar que l' encarregat de portar la Barra de Ca' n Tamany ser[a en Nico Amengual, germ[a de n' Auba. L' elecci'o del portador de la barra tradicionalment es una potestat de les elegides, en aquest cas va ser una sorpresa per l' elegit queva estar molt content i agraid.

vd2012VALENTES DONES 2012 Un total de tres parelles s´han presentat per representar a les Valentes Dones de 2012 això vol dir que els socis dels tres col.lectius hauràn d´exercir el dret al vot.
La cita electoral serà el proper 10 de febrer de 19,30h a 21,30h al teatre Victori de Sóller. Les tres parelles les formen Marga Bujosa i Sandra Tienza; Terean Sebastian i Auba Amengual; LLucia Driesch i Margalida Palou. Molta sort a totes!

(Fotografia de EsFiro.cat)

matancesMATANCES 2012 , els col.lectius del Firó, pageses, pagesos i moros dissabte 21/01/2012 es posaren mans a la feina per a preparar les sobrassades i botifarrons pel fogueró del dia de les eleccions a Valentes dones 2012 de dia 4/02/212 podeu veure les fotos aquí

 

i el video de la jornada el teniu també ...
Matances 2012
personatges
Vos donam accés a les fotos d´estudi que els personatges històrics es feren i que es mostraren a les Escolàpies en motiu de la mostra d´objectes, fotografies i vestits fironers, una bona feina de tots els col.lectius del Firó que val la pena donar-ne difució... aquí

MOLT BÉ SOLLERICS MOLT BE!!!! Un Firó immillorable!

monolit
inauguració del monolit 450 aniversari

Les fotos del Firó... aquí teniu les que el fotògraf Pere Joan ens ofereix els darrers anys. Magnífiques com sempre...
clica les imatges per a veure els albums...

Ofrena de flors revetlla Monument Firo 2011
Ofrena de Flors
Revetl.la d´armes
Ofrena Monument
Firó 2011

Xeremiers a la investidura de les Valentes Dones 2011
Guiem Serrano/ Maria de LLuc Fiol
Video Antònia Ribot

firo a l escola
I aquí teniu la revista escolar dedicada al Firó de Sóller que s´ha repartit pels centres educatius de la Vall.
Treball per celebrar el 450è anversari de la invasió pirata a Sóller l´any 1561. Elaborada als centres de Es Fossaret, l’horta, Pere Cerdà, Es puig, Sagrats cors i Sant Vicenç de Paül.
Confeccionada per Pere Crespí Isern, Catalina Bernat Sastre, Jaume Albertí Sastre.col.laboant per part dels Col·lectius; Biel Rodríguez Cervantes, Bernat Reynés Trias, Antoni Quetgles Cifre, Francesc Forteza Coll.
Dels equips de mest res Maria Eugènia López Aznar, Catalina Maria Borge Valcaneras, Juan Pedro López Gómez, Francisca Riera Alcina, Margalida Atienza Bestard
Per llegir-la clica... aquí

Francesc
Aquí teniu a la vostra disposició el magnífic pregó que en Francesc Lladó Rotger ens oferí durant l´acta d´Investidura de les Valentes dones 2011... llegir

twitter

Ara també al TWITTER...

Col.lectiu Sant Ponç (PagesosFiro) ara també al Twitter. Conéctet al Col.lectiu Sant Ponç (PagesosFiro) i estaràs actualitzat al moment. ...aquí

InvestiduraLes fotos de la Investidura de les Valentes Dones 2011. ...aquí
Un dels actes més esperats pels sollerics, que dona el sus de sortida a les Festes de la Fira i Firó 2011 va tenir lloc a l´esglèsia de Sant Bartomeu plena a vessar de gent que va disfrutar de la solemna posada en escena de l´acta d´Investidura de les Valentes Dones, aquest any representades per na Magdalena Deyà i na Catalina Pomar, acompanyades pel portador de la Barra de Ca´n Tamany en Jaume Deyà, pel pregoner 2011 Francesc Lladó, pels personatges infantils de l´edició d´enguany i tangueren com a colla Xeremiera a Guillem Serrano i a na Maria de LLuch Fiol.

banderes2 banderes
Les banderes fironeres ja onejen als balcons i a d´altres indrets de la nostra Vall de Sóller
programa 2011 poster 2011
El programa de festes 2011
El poster 2011
socsulleric

JA TENIM LA CANÇÓ DEL FIRÓ 2011***
ESCOLTA-LA CLICANT ...Aquí

La lletra de la cançó ... Aquí

VERSIÓ STARKIN DJ ... AQUÍ

presentacioDissabte dia 12 a la sala magna de l´Ajuntament de Sóller, es va fer la presentació oficial de les Valentes Dones 2011,de les Valentes Dones infantils 2011presentació del lema guanyador del concurs "Per un consum responsable d'alcohol durant el Firó". Es feren també les entregues de premis als guanyadors dels Cartells de Fires i Festes, així com a de le presentació del dibuix triat pels col.lectius del Firó per a la camiseta del Firó en el seu 450 aniversari. Podeu veure les fotos de l´acta realitzades per Josep Bonnin, aquí
camiseta11Aquí teniu la camiseta del 450 aniversari, dos representants de cada Col.lectiu han estat designats per a triar el dibuix entre tots els que s´han presentat per a esser el que representarà al Firó 2011, el del 450 aniversari dels fets, clicau sobre l´imatge i podreu veure les imatges o bé clicau aquí.
botellavi etiqueta
El regal pel socis aquest any del 450 aniversari consisteix en una botella de vi commemorativa, vi de l´anyada 2008 de la bodega mallorquina Galmés i Ribot. Vi de les varietats Cabernet Sauvignon i Sirah de la finca Rotes dels cavallers, molt adient pel plat típic de les festes de la Fira i Firó de Sóller, Caragols. Esperam que en gaudiu especialment el dia del Firó, i recordau, "Alcohol controlat Firó assegurat"
 • CALENDARI AMB ELS PRINCIPALS ACTES PRE-FIRONERS

  Concurs cartell de Fira
  Terminis:  del 7 de febrer al 11 de març ***BASES DEL CONCURS***
  Concurs de fotografies El Firó passat i present del 2 de març al 4 d´abril ***VEURE FULLETO INFORMATIU***
  Reunió jurat del concurs de cartells Divendres 11 març , 14 h. Sala Magna. Jurat: un representant de cada col·lectiu
  Presentació Valentes Dones 2011  i cartells guanyadors
  Dissabte, 12 de març. Sala Magna, 12.00h
  10 h col·lectius trien camiseta
  Inclusió d’activitats al programa de festes Fins 28 març
  Inscripció al Firó de moros, pagesos i pageses del 14 de març al 20 d’abril  – Of. Informació Ajuntament i C. Informació Jove
  Inscripció d’armes Del 7 de març al 8 d'abril
  Assemblea General Dilluns, 2 de maig. CP Victòria
  Recollida documentació i precinte d’armes Dilluns, 9 de maig,  PAGESOS: Plaça Estiradors, 14.15 h MOROS: Moll Base naval, 16.00 Sopar Firó Divendres, 13 de maig. CP Victòria, 21.00 h.
 
vd2011JA TENIM VALENTES DONES 2011

Dia 12 de febrer a les 22,30h varen esser el.legides Magdalena Deyà i Catalina Pomar com a Valentes Dones 2011 Presentació Valentes Dones 2011  i cartells guanyadors
Dissabte, 12 de març. Sala Magna, 12.00h
10 h col·lectius trien camiseta

vd 2011 VALENTES DONES 2011 Un total de tres parelles s´han presentat per representar a les Valentes Dones de 2011això vol dir que els socis dels tres col.lectius hauràn d´exercir el dret al vot.
La cita electoral serà el proper 12 de febrer de 20h a 22h al teatre Victori de Sóller. Las parelles són la Maria Magdalena Deyà i Catalina Pomar; las besones Aina i Magdalena Llabrés i la formada perr Maria Puig i Maria de Lluc Far.
Enguany es celebraràn els 450 anys dels fets històrics i representa un al.licient més per a voler ser protagonista de la festa. Sort a totes i gràcies per a mantenir viva la Festa mes gran de la Vall de Sóller.
(Fotografia de Josep Bonnin Segura)

VD 2018
PregonerPREGONER 2011 ha estat designat amb la persona de Francesc Lladó Rotger, professor de Filosofia, escriptor i destacat defensor de la llengua catalana i estudiós de la vida i obres de Miquel Ferrà i Juan poeta, bibliotecari i director de la Residència d'Estudiants de Catalunya . Va estudiar Magisteri (1975) i posteriorment es va llicenciar en Filosofia a la UIB (1990). Des de aquest espai web el col.lectiu de pagesos volem donar-te la nostra enhorabona. El seu pregó ...aquí
matances LES MATANCES PEL FOGUERÓ DEL fIRÓ 2011
Com cada any, els directius dels Col.lectius del Firó han preparat els embotits pel fogueró que s´organitza dia 12 de febrer al centre parroquial Victori a partir de les 20h aprofitant les votacions de les Valentes Dones 2011.

CONCURS PER EL LEMA CONTRA CONSUM D´ALCOHOL
Aquí teniu les bases per a poder participar al concurs per a trobar, un lema per aconsellar un consum responsable d´alcohol durant les festes i així poder gaudir un millor Firó. Ens agradaria la vostra participació.
Bases

Full inscripció.
firo2010 firojuancarles
Fotos den Pere Joan (fotograf) (veure)
Fotos den Juan Carlos (fotograf) (veure)
Pregó de la investidura 2010 el podeu descarregar... aquí...

investidura2010
Foto: Veu de Sóller
La Investidura de les Valentes Dones, el Sus a la Fira i fa imminent el FIRÓ!!!

L´esglesia de Sant Bartomeu plena a vesà contemplà amb ganes els actes d´investidura de les Valentes Dones 2010, Esperança Bernat i Cristina Gual. El pregoner Joan Rullan va centrà el seu pregó en el món del col.leccionisme del que n´es un mestre, és propietari de valuoses col.leccions de segells, monedes, fotografies, postals i d´entre d´altres, de programes de ma de películes de cine.
Desfilaren els personatges infantils, que ja compten des de l´any passat amb el nou personatge del bandoler.

GAUDIU DE LES FESTES AMB ALEGRIA, HA ESTAT LLARG, 365 DIES, PERÒ JA HO TORNAM A TENIR AQUÍ. FIRÓ, FIRÓ FIRÓ FIROOOOOO!!!!

 

1Foto-Poster any 2010.
Aquesta és la imatge que enguany posam a disposició de les empreses colaboradores que vulguin aportar el seu suport econòmic a l´organització i millora de la nostra festa del Firó.
No tothom està en disposició d´oferir el seu temps o el seu treball per a organitzar o millorar el Firó, però sí voldria ajudar d´alguna manera i és per això que des de l´any 2003 El col.lectiu Sant Ponç al mateix temps que posa a la venda la camiseta del Firó, edita una Foto-Poster amb un preu de 60 € i el posa a disposició dels col.laboradors. Si voleu veure les dels altre anys...Aquí
joansociesJoan Socies, Soci d´honor del Col.lectiu Sant Ponç 1561
Dissabte 24 d´Abril a les 20.30 hores del 2010, a la sala d´actes del Casal Can Dulce va tenir lloc l´homenatge al fins ara i des de fa 17 anys, Capità Angelats Joan Socies. Va esser nombrat primer soci d´honor del col.lectiu, se li entregà el diploma i el distintiu d´or i plata amb l´imatge del pagès abanderat del col.lectiu Sant Ponç 1561. A banda d´això se l´obsequià amb un "foto-llibre" amb les millors instantànees del seu memorable pas pel Firó Solleric. Enhorabona Joan i gràcies per la teva dedicació al col.lectiu i a la nostre estimada festa.
Aquí teniu unes instantànees del moment.... (veure)
Capita Angelats

Nova espasa pel Capità Angelats.
Pareix esser que el Capità Angelats ha decidid renovar les seves armes, mirau el que ens ha deixat escrit al seu Facebook..
Sollerics, una representació de les nostres tropes, aquest cap de setmana partiran cap a terres llunyanes a forjar l'espasa que ens lliurara d'aquesta xusma i canalla. Pregau per ells perque tornin sencers i ben armats.
La comitiva sollerica es disposa a partir a terres toledanes per veure forjar l'espasa que lluiré guiant a les tropes solleriques cap al triunf final contra la "barbarie". En poques hores seran dins un aparell que sembla esser del dimoni ja que diuen que vola. Quina bejanada tothom sap que just volen els ocells.

programa fira i firo 2010

Progama de Festes Fira i Firó 2010.
Ja tenim aquí el progama de Fires i Festes 2010, multitud de actuacións, esdeveniments culturals, esportius, mostres i demés actes es perfilen i preparen unes festes per disfrutar sens dubte. Consulta´l (aquí)

cdRegal socis 2010
Enguany el regal pel socis del col.lectiu consistirà en un magnífic CD dels nostres amics i col.laboradors Xeremiers de Sóller El concert que oferiren dia 3 d´octubre del 2009 al teatre Victòri fou enregistrat i aquí en tenim els resultats, un gran concert que fou alabat per tots els assistens i molt esperat pels aficionats a la música xeremiera

juntaDivendres 9/4/2010 es va celebrar la junta General Ordinaria del Col.lectiu Sant Ponç 1561. Una trentena de socis s´interessaren pels temes a tractar i aportaren els seus punts de vista sobre qüestions molt importants per a la festa i els pagesos del firó així com pels habituals "estat de comptes", "aprovació d´actes anteriors" i a més les "novetats i noticies pel proper Firó 2010" com fou per exemple que enfront a la retallada del pressupost de l´Ajuntament de Sóller per a poder dur endavant alguns actes, els socis prengueren la decisió d´abonar les mancances a càrrec de les arques del col.lectiu, enguany el barenar del dia del Firó serà sufragat en un 50% per el col.lectiu i es mantendrà el jà tradicional Frit que es servia durant els darrer anys.
Camiseta 2010 Valentes Dones 2010
Dia 13/03/2010 a les cases de la Vila s´han presentat al poble les Valentes Dones, les Valentes Dones infantils i els Dibuixos que s´utilitzaràn pel Cartell de les Festes i pel programa, a més els col.lectius del Firó han presentat el que serà el dibuix que s´estamparà a la camiseta que cada any posen a la venda a partir de la segona setamana d´Abril. Podeu veure les imatges clicant a sobre les fotos.
 
cartell
******* RESULTATS ELECTORALS*****

ELECCIONS PERSONATGES HISTÒRICS DE LA FIRA I EL FIRÓ DE SÓLLER

guanyador
Aquí els teniu...Clicau
Dia 6/02/2010 de 20h a 22h es votà als futurs personatges històrics del Firó pels quatre anys vinents i a les Valentes Dones 2010. En una animada nit de fogueró al teatre Victòria de Sóller, els socis dels col.lectius del Firó de Sóller, Col.lectiu Sant Ponç 1561, Col.lectiu Moros i Col.lectiu de Pageses, decidiren en votació d´entre els candidats al Capità Angelat, als personatges històrics; Sargent Soler, Virrei de Rocafull, Capità de Santa Maria, Capità d´Alaró i al Capità de Bunyola i a més a la parella de candidates que representarà a les Valentes Dones 2010. ENTRA A LA PLANA DE LES E.LECCIONS I SABRÀS QUÍ SÓN ELS NOUS PERSONATGESI
Joan Rullan "Pauló"
Foto; Sa Veu

EN JOAN RULLAN VALLCANERAS "PAULÓ" PREGONER DE LA FIRA I FIRÓ 2010

En Joan Rullán Vallcaneras, "Pauló" com és conegut popularment a Sóller, serà enguany el pregoner de les festes de Sa Fira i Firó 2010, així ho ha decidid la comissió de Cultura de l´Ajuntament.
Treballà molts d´anys a l´ única notaria de la ciutat i ara jubilat, ha estat i és molt conegut per la seva faceta de col.leccionista, varies exposicions de les seves col.leccions, de segells, monedes, postals antigues, són recordades per la seva magnitud i singularitat. Autor del llibre "Sóller, imatges d´ahir" on es poden contemplar imatges de la ciutat que sensa la seva recerca i cura s´hagessin perdut en l´oblit.
Actualment vicepresident del Casal de Cultura de Sóller, té una activa participació a la vida cultural de la ciutat. Sempre dispost col.laborador de tota iniciativa cultural on es requereixqui la seva aportació.
Enhorabona Joan!
El seu pregó el podeu llegir ...aquí

Despedida den Joan Socies de Capità Angelats Video de la Investidura de les Valentes Dones 2009 Fotos de n´Antonia Ribot

Les fotos den Pere Joan www.perejoan.com

foto
JOAN
 

Les Valentes Dones 2009 investides.

Valentes DonesCatalina Crespí i Margalida Campins varen substituir ahir vespre en el càrrec de Valentes Dones les seves antecessores Irene Darder i Antònia Estades.

En el mateix acte, Teresa Mas i Laura Morell varen ser proclamades com a Valentes Dones infantils. L'acte va tenir lloc a la Parròquia de Sant Bartomeu, després de dos anys de fer-se al temple dels Sagrats Cors per mor de les obres de renovació de la teulada. Com és habitual, primer de tot varen fer entrada els personatges infantils, les Valentes Dones i els pregoners acompanyats per les autoritats locals. Eren destacables la presència del Delegat del Govern, el solleric Ramon Socíes, i del Conseller de Mobilitat del Govern Balear, Gabriel Vicens. Les Valentes Dones 2008 varen donar la benvinguda a les seves substitutes i varen agrair totes les persones que, durant aquest any, els han prestat ajuda. D'igual manera, Catalina Crespí i Margalida Campins varen tenir paraules d'agraïment per als seus col.laboradors i, d'una forma especial, per a les seves respectives famílies.

Informació i fotografia saveu.cat

Xeremiers a la investidura de les Valentes Dones 2009
Joan Estarelles/Pep Jaume
Video Guiem Serrano
Una vegada acabad el periode electoral per a presentar candidatures a Junta directiva NO S´HA PRESENTAT CAP CANDIDATURA a part de la junta directiva actual que optava a la reelecció, és per això que queda automáticament reelegida per a quatre anys, recordam està formada pels càrrecs i socis que segueixen:
Càrrec Sòci
President Rafel Pujol Bauçà
Vicepresident Andreu Marroig Fiol
Secretari Jordi Morell Rullan
Tresorer Joan Oliver Ramón
Vocal 1 Francesc X. Forteza Coll
Vocal 2 Toni Martín Marcús
Vocal 3 Toni J. Bernat Sastre
Vocal 4 Pep Pujol Bauçà
Vocal 5 Albert Hauf Colom
 

Una interessant exposició den Toni LLabrés sobre la festa del Firó a la Galeria d´art RACÓ 98, la inauguració es farà dia 8 de maig a les 20h. C/Lluna, 14 (Sóller)

clicau l´imatge per veure el catàleg virtual.

 

pagesabanderat

 

Fes-te Soci

Videos fironers
Deixa les teves sugerències
Participa al nostre Fòrum
Pregó 2019
Joan Bernat,
llegir aquí
Pregó 2017
de´n Tòfol Castayer
(llegir)
Pregó 2016
de Piquita Riera (llegir)
Pregó 2015
de Antoni Quetglas (llegir)
Pregó 2014
de Mª del Mar Puigserver (llegir)
Pregó 2013
de Margalida Socias (llegir)
Pregó 2012
de Antoni Frau Oliver (llegir)
Pregó 2011
de Francesc Lladó Rotger (llegir)
Pregó 2010
de Joan Rullan (llegir)
Pregó 2009
d´Isabel Torrens (llegir)
Pregó 2008
de Plàcid Perez (llegir)
 
Autorització menors 14
 

Sóc Sulleric.mp3

 
 
twitter
 
Comunitat Firo al Facebook
 
firocat
 
Web del col.lectiu de pageses
 
Web dels Xeremiers de Sóller
 
Web dels Moros des Firó
 
 
 
Bases Cartells Firó (veure)
Decàlec Seguretat de la policia local (veure)
Decàlec Seguretat Armes (veure)
Decàlec Seguretat Petards (veure)

 

Web patrocinada per Sóller.net
© XescRei Webmaster
cookie solution