índex
Col.lectiu Sant Pons 1561
Xere
 
Els Xeremiers animen la batalla
 
El Xeremier espera als moros
 
A l´ofrena de flors
 
Xeremiers a la investidura de les Valentes Dones 2009 (Joan Estarelles/Pep Jaume )
Video Guiem Serrano

En realitat als fets històrics no hi va haver presència de xeremiers, però sí que n´hi ha hagut i n´hi ha a la festa del Firó encara que la seva presència a la commemoració ha tingut alts i baixos que han estat el reflexa de la situació de les colles de xeremiers a Mallorca, amb períodes mes o menys llargs on la seva supervivència com element musico-cultural ha arribat a estar en perill.

Actualment es viu un moment algit on les bandes de Xeremiers (entre 8 i 15 músics), conviven amb les colles de Xeremiers i possibiliten la integració de nous músics. Així va esser com a l ´any 2001 es va constituïr a Sóller l´associació “Xeremiers de Sóller” dedicada bàsicament a la música tradicional de les xeremies, formant una banda de xeremiers de entre deu i quinze músics que actuen a totes les festes de la Vila i que any rera any forma nous músics que poden passar a integrar la banda en cas de superar les exigències establertes des de la direcció musical de la banda.

Mitjançant un conveni amb l´ajuntament i el col.lectiu Sant Ponç 1561 els Xeremiers de Sóller amb la seva banda de xeremiers són actualment el músics de la festa, evitant així el tenir que contractar xeremiers d´altres pobles de Mallorca, essent un element fonamental a les celebracions del Firó. Des de l´any 2001 animen i encoratgen als “pagesos” passant a ser no sols un el.lement ornamental de la festa sino que desfilant sempre al cap de les tropes i dirigint-les junt amb els personatges històrics a les vistoses batalles que es commemoren, s´integren i involucren en el desenvolupament dels actes. La seva presència dintre dels simulacres ha evitat la dispersió dels pagesos que fins el moment es perdien pel camí, i que ara s´ajunten al sò de les xeremies i actuen com un sol el.lement.Al final de la jornada encapçalen la processor de La Mare de Deu de la Victòria, que va des de la Parroquia de Sant Bartomeu, fins a la Capella de l´Hospital. Posant així el punt i final a la diada commemorativa.

aquí teniu un vídeo de la seva lluita al firó, trons i música

i aquí un altra vídeo anat a la batalla de la platja de Can Repic (videos cedits per na Rosa Pujol)

Aquí teniu unes fotos dels anys 2008 i 2009

Enllaç a la plana web dels Xeremiers de Sóller

Els Xeremiers de festa Fironera a Can Soler

Investidura Valentes Dones
2007

Els Xeremiers de festa Fironera a Can Sec

 

 

Plana web patrocinada per Sóllernet.com
Comunitat Firo al Facebook
© XescRei Webmaster