índex
Col.lectiu Sant Pons 1561
vdones
Valentes Dones
 
La barra de can Tamany
 
Valentes Dones infantils
 
Les Valentes Dones del Firó de Sóller no formen part del col.lectiu Sant Ponç 1561 i tot el que envolta als personatges és tractat pel col.lectiu de pageses, però per la seva importància dintre de les festes de la Fira i Firó de Sóller hem considerat bona idea crear un apartat a la nostra web per a poder donar informació sobre aquets importants personatges històrics de la nostra festa.
 
LES VALENTES DONES 2018
vd 18
Clicau la imatge per ampliar.
Font: Sa Veu
 
Valentes Dones 2017

vLes guanyadores i per tant les que representaran a les Valentes Dones 2017 són na Catalina Arbona i na Llucia Bibiloni, enhorabona Valentes!

Els col.lectius votaren i decidiren que les que representarien a les germanes Casesnoves serien la parella sollerica formada per na Catalina i na Llucia. L´alegria i la festa va seguir després de coneixer-se els resultats de les votacions. música dels Estol de Tramuntana i dels Xeremiers de Sóller ho celebraren amb bon ritme.

vdEleccions a Valentes Dones 2017

ja ha arribat el temps de triar a la parella de valentes dones que representaran a les germanes Casesnoves. Divendres 3 de Febrer de 19h a 21.30h al teatre Victòria de Sóller es duran a terme les eleccions on els socis dels tres col.lectius del Firó, podran votar per a la parella de candidates que estimin convenient. Enguany es presenten les parelles formades per :
Maria de Lluc Far i Elena Blesa
Catalina Arbona i Llucia Bibiloni
Al mateix temps al pati del teatre es farà un fogueró i festa, amb música de l´agrupació Estol de Tramuntana i dels Xeremiers de Sóller, no t´ho perdis i participa.
Valentes Dones 2016
vdLes Valentes Dones 2016, els socis dels col.lectius del Firó elegiren d´entre les cuatre parelles que es presentaren a les eleccions a la parella formada per Xisca Morey i Naomi Arbona, enhorabona, un Visca les Valentes Dones!! ben fort.
Ens han fet arribar l´enllaç del video de presentació de les candidates a Valentes Dones, Xisca Fernandez / Virginia Forteza:

vd16

Quatre parelles candidates per a ser les Valentes Dones del Firó 2016, Nena Vicens i Carla Arbona, Francisca Fernández i Virgína Forteza, Xisca Morey i Naomi Arbona i Alícia Llabrés i Marta Seguí.
Les eleccions es celebraran dia 23 de Gener al centre cultural Victòria de Sóller a partir de les 19 h, els socis dels col.lectius elegirar per a la Fira i Firó 2016 a la parella que representarà fins a les futures festes 2017 a les Germanes Casesnoves (Valentes Dones).
foto: saveu.cat

Valentes Dones 2015
vd15
Aida Pons i Aina Nigorra
són les afortunades solleriques que representaran a les Valentes Dones des Firó de Sóller 2015. Aquest any no ha estat necesari realitzar eleccions per a elegir a la parella, sols hi ha hagut una candidatura. La parella ja es va presentar l´any anteior però a les eleccions que es feren no aconseguiren la majoria dels vots.
La alegria és molt gran i confien en que serà el millor Firó que s´hagi vist, al manco per elles segur que ho serà. Enhorabona (Foto Ultima Hora)
Les Valentes Dones 2014
vd14
Mar Bauzá i Cristina Rios.
VALENTES DONES 2014 elecions
 Cristina Ríos i Maria del Mar Bauzá i la integrada per Aina Nigorra i Aida Pons aquestes son les dues parelles que es presenten a Valentes Dones 2014, recordau que enguany les eleccions son dia 15/02/14 al centre cultural Victòria de 19.3 a 22 h, i coincideixen amb les de la resta de personatges històrics des Firó de Sóller.
VdValentes Dones 2013.
Les elegides pels col.lestius per a representar a las Valentes Dones de sa Fira i Firó 2013 son n´Antònia Frau i na Maria Antònia Oliver. Sobre les 22.20 hores es va saber el veredicte de les urnes, un fort aplaudiment va sorgir espontàneament del públic que pacientment esperava el resultat. Enhorabona parella, segur que ho gaudireu i ens ho fareu gaudir a noltros. Visca sa Fira i es Firó de Sóller!
Fotografia den PereJoan esfiro.cat

vd13Candidates a Valentes Dones 2013
Dia 29 de gener es presentaren les dues parelles candidates a representar a les Valentes Dones de sa Fira i es Firó 2013, d'una banda Antònia Frau i Maria Antònia Oliver; i de l'altra, Catalina Jaume i Marta Bauçà. Les votacions es celebraràn dia 9 de febrer al Teatre Victoria a partir de les 19h fins a les 22h. Seràn elegides pels socis dels tres col.lectius del Firó: Col.lectiu de pageses, Col.lectiu de pagesos i Col.lectiu de moros. (Foto: Sa Veu)

 
vd2012VALENTES DONES 2012 Un total de tres parelles s´han presentat per representar a les Valentes Dones de 2012 això vol dir que els socis dels tres col.lectius hauràn d´exercir el dret al vot.
La cita electoral serà el proper 04 de febrer de 20h a 22h al teatre Victori de Sóller. Les tres parelles les formen Marga Bujosa i Sandra Tienza; Terean Sebastian i Auba Amengual; LLucia Driesch i Margalida Palou. Molta sort a totes!
presentacioDissabte dia 12 a la sala magna de l´Ajuntament de Sóller, es va fer la presentació oficial de les Valentes Dones 2011,de les Valentes Dones infantils 2011presentació del lema guanyador del concurs "Per un consum responsable d'alcohol durant el Firó". Es feren també les entregues de premis als guanyadors dels Cartells de Fires i Festes, així com a de le presentació del dibuix triat pels col.lectius del Firó per a la camiseta del Firó en el seu 450 aniversari. Podeu veure les fotos de l´acta realitzades per Josep Bonnin, aquí
 
vd2011JA TENIM VALENTES DONES 2011

Dia 12 de febrer a les 22,30h varen esser el.legides Magdalena Deyà i Catalina Pomar com a Valentes Dones 2011
Presentació Valentes Dones 2011  i cartells guanyadors
Dissabte, 12 de març. Sala Magna, 12.00h
10 h col·lectius trien camiseta

VD2011 Un total de tres parelles s´han presentat per representar a les Valentes Dones de 2011això vol dir que els socis dels tres col.lectius hauràn d´exercir el dret al vot.
La cita electoral serà el proper 12 de febrer de 20 a 22h al centre parroquial Victori de Sóller. Las parelles són la Maria Magdalena Deyà i Catalina Pomar; las besones Aina i Magdalena Llabrés i la formada perr Maria Puig i Maria de Lluc Far.
Enguany es celebraràn els 450 anys dels fets històrics i representa un al.licient més per a voler ser protagonista de la festa. Sort a totes i gràcies per a mantenir viva la Festa mes gran de la Vall de Sóller.
(Fotografia de Josep Bonnin Segura)

ELECCIONS VALENTES DONES 2010 6 de febrer de 20 22h al teatre Victori
Candidates 2010Aquí teniu les dues parelles candidates a Valentes Dones 2010

d´esquerra a dreta;
Joana Fuentes Mesquida i Antònia Frau Crespí.
Cristina Gual Colom i Esperança Bernat Bernat.
Dia 6 de 20 a 22h. al teatre Victori. Tots els col.lectius del Firó decidiràn quina de les dues parelles representaràn a les nostres Valentes dones.
vd17/11/09
Ja tenim les dates per a la Inscripció a Valentes Dones 2010 serà de l'1 al 22 de gener i la Presentació candidates serà día 25 de gener a l´Assamblea del col.lectiu de Pageses. Ja ho sabeu, ànims i a presentar-se, representar al teu poble no té preu.
Recordau que enguany les el.leccions seràn dia 6 de febrer i podreu votar per a tots els personatges històrics.
VALENTES DONES 2009:

Les Valentes Dones 2009 investides.
Catalina Crespí i Margalida Campins varen substituir ahir vespre en el càrrec de Valentes Dones les seves antecessores Irene Darder i Antònia Estades.

En el mateix acte, Teresa Mas i Laura Morell varen ser proclamades com a Valentes Dones infantils. L'acte va tenir lloc a la Parròquia de Sant Bartomeu, després de dos anys de fer-se al temple dels Sagrats Cors per mor de les obres de renovació de la teulada. Com és habitual, primer de tot varen fer entrada els personatges infantils, les Valentes Dones i els pregoners acompanyats per les autoritats locals. Eren destacables la presència del Delegat del Govern, el solleric Ramon Socíes, i del Conseller de Mobilitat del Govern Balear, Gabriel Vicens. Les Valentes Dones 2008 varen donar la benvinguda a les seves substitutes i varen agrair totes les persones que, durant aquest any, els han prestat ajuda. D'igual manera, Catalina Crespí i Margalida Campins varen tenir paraules d'agraïment per als seus col.laboradors i, d'una forma especial, per a les seves respectives famílies.

Informació i fotografia saveu.cat

Avui dia 14/3/2009 s´han presentat a les Valentes Dones 2009 adultes i infantils junt amb el portador de la barra de Ca´n Tamany i els dibuixos guanyadors per poster, programa i camista dels col.lectius del Firó 2009, aquí en teniu una petita presentació de les fotografies que hem pogut treure del moment a la sala Magna de l´Ajuntament de Sóller.

Podeu veure les fotos de la presentació de les Valentes Dones aquí

El col.lectiu de pageses varen organitzar una trobada de totes les Valentes Dones majors e infantils d´avui dia per poder inmortalitzar el moment amb les fotos que en aquesta presentació podreu trobar, hi surten valentes dones, els portadors de la barra de Ca´n Tamany i els xeremiers que han participat a la Fira i Firó dels darrers anys. Després de la trobada, el col.lectiu de pageses ens convidaren a una xocolatada amb ensaimades. Les fotos ens les ha fet arribar en Tomeu Sampol...

Valentes Dones dels darrers anys

DARRERA HORA: Ja tenim Valentes Dones 2009

Margalida Campins i Catalina Crespí

Unes concorregudes eleccions, donaren com a resultat l´eclecció per l´any 2009 com a Valentes Dones 2009 a na Margalida Campins i a na Catalina Crespí. Enhorabona, la cosa ja es veia que no seria fàcil, molta participació i a més les campanyes electorals de les candidates varen esser molt intenses, enhorabona a totes. Des de les 20h fins a les 22 h. es va procedir a les votacions, molta gent s´hi presentà, votà i després disfrutà d´un bon sopar ofert pels tres col.lectius del firó, Pageses, Moros i Pagesos que oferiren botifarrons, sobrassada i altres viandes que havien elaborat ells mateixos(fotos) , a partir de llevors es va passar al recompta de vots que es va realitzar devant la presència de les candidates i que es va allargar per més demitja hora.

LA FIRA I EL FIRÓ 2009 JA SÓN AQUÍ, TOTHOM PREPARAT, HEM DE FER QUE AQUEST SIGUI EL MILLOR QUE S´HA FET FINS ARA.

VISCA SA FIRA I ES FIRÓ 2009 A LA LLUITA SOLLERICS!!!

Ja tenim les dades per legalitzar les armes dels ESCOPETERS; del 23 de Març fins el 24 d´abril és el termini que tenen per passar per l´Ajuntament de Sóller per realitzar els tramits per sortir amb armes de foc als actes del Firó 2009

 

El termini per presentar els dibuixos per la CAMISETA, cartell i fulletons del Firó 2009 és del 9 de Febrer fins el 13 de Març, els heu de presentar seguint les BASES.Per cert, recordau que si voleu i pel dibuix de la camiseta, podeu presentar-na una amb el vostre diseny ja estampat, a mem si així pujam el nivell.

 

 

VALENTES DONES 2008

Avui dia 15/03/2008 a la sala magna de l Ajuntament de Soller han esta presentades les Valentes Dones 2008, aqui teniu un petit vido i les fotografies de l acta.

Extret del setmanari Sa Veu ;

Irene Darder i Antònia Estades les Valentes Dones 2008

Solament una parella d'al.lotes s'ha presentat a la convocatòria del Col·lectiu de Pageses per designar a les joves que encarnaran el paper de les Valentes Dones durant la fira de Sóller que se celebrarà en el mes maig de 2008 .

Així , queden designades de forma automàtica la parella formada per Antonia Maria Estades Cardell i Irene Darder Rossell. Ambdues tenen 21 anys d'edat i cursen estudis universitaris a Palma.

La sala de plens de l'ajuntament de Sóller va acollir avui dematí l'acte de presentació de candidatures després d'haver conclòs el termini d'inscripció de parelles. Aquesta presentació va quedar una miqueta deslluïda ja que, a diferència d'anys anteriors, solament es va presentar una parella.

En edicions anteriors posteriorment a la presentació de candidatures es convocaven unes eleccions perquè els socis de la Coordinadora Onze de Maig depositassin el vot a favor d'una o altra parella. Tot aquest procés no es durà a terme ja que el batle Guillem Bernat les va proclamar ja com les futures Valentes Dones de 2008.

La seva investidura, no obstant això, no es durà a terme fins al mes de maig. Serà en el transcurs del pregó amb el qual s'inicia la fira quan Antonia Maria Estades i Irene Darder prenguin possessió d'aquest càrrec honorífic.

Les Valentes Dones vénen a ser el que en molts municipis són les reines de les festes, encara que a Sóller aquest paper té un caire històric. Cal remuntar-se al 11 de maig de 1561 quan una incursió sarraïna va envair Sóller. Els moros varen desembarcar en la zona de Ses Puntes i posteriorment varen iniciar el saqueig de la ciutat de Sóller. A la zona denominada de Can Tamany residien les germanes Catalina i Francisca Casasnovas que, amb l'ajuda de la barra de la porta, varen executar als moros que volien saquejar la seva casa.

Amb aquesta llegenda, es varen crear a mitjan segle XIX els personatges de les Valentes Dones per recuperar del passat el paper que varen tenir ambdues dones. Des de llavors cada segon cap de setmana de maig es rememoren les batalles entre moros i cristians que varen acabar amb victòria local i l'expulsió dels sarraïns turcs.

Valentes Dones 2007

Foto; Veu de Sóller

Quatre parelles aspiren enguany a ostentar el càrrec honorífic de Valentes Dones, la qual cosa obliga a la realització d'una votació popular per dilucidar la que els socis dels diferents col.lectius relacionats amb el Firó consideren més idònies.
La votació tendrà lloc el proper dissabte, dia 24 de març, per primera vegada en horari matinal. Els socis dels col.lectius disposaran de les 11'30 hores a les 13'30 hores per acudir a una taula que es situarà davant l'Ajuntament de Sóller i votar per una de les quatre parelles candidates. Al terme de la votació es donarà a conèixer quina és la parella afortunada i es presentarà el cartell de la Fira.
La nova presidenta del col.lectiu de Pageses, Maria de Lluc Marroig, durant l'acte de presentació de les candidates, va animar-les a “fer campanya” durant els propers dies per tal d'atraure el major nombre de votants a les eleccions. A la vegada les va encoratjar perquè perseverin si enguany no surten elegides.
El regidor de Cultura, Miquel Nadal, va afegir que “en moltes ocasions la parella guanyadora sorgeix gràcies a la insistència d'un parell d'anys” i es congratulà de l'existència de moltes interessades per ocupar el càrrec.
Les parelles són les següents: Diana Salinero i Neus Sampol. Diana té 22 anys i estudia biologia, mentre que Neus en té també 22 i és professora d'educació física. Tant una com l'altra participen habitualment al Firó i és el tercer any que es presenten; Llúcia Bibiloni Trias i Mª del Mar Bernat: Llúcia té 18 anys i estudia batxillerat, mentre que Maria Bernat té 18 anys i estudia 2º de Batxillerat i juga a volei. És el segon any que es presenten i participen habitualment al Firó; Lourdes Reynés i Carla Ramon. Lourdes té 18 anys i estudia 2º d'estètica, mentre que Carla té 19 anys i estudia arts gràfiques; i finalment Mª Rosa Vanrell i Elena Suau. Es presenten per primer cop. Rosa té 27 anys i és dependenta i Elena té 21 anys i estudia magisteri de llengua estrangera.

 

finalment el dissabte dia 24 a les 13,45 h varen esser elegides pels votants dels tres col.lectius...

f

Mª Rosa Vanrell i Elena Suau

Aquí teniu les fotos de la jornada electoral.

Fotos

 

Plana web patrocinada per Sóllernet.com
Comunitat Firo al Facebook
© XescRei Webmaster